Rouw en verlies
Zit je vast in verlies of rouw? Heb je het gevoel dat je er niet of maar moeilijk uit komt? Dan is het tijd om hier wat aan te doen. Diepe ingrijpende gebeurtenissen hoef je niet alleen te verwerken, professionele hulp daarbij is verstandig.
Wat is rouw?
Rouwen is een gezonde manier om met verlies om te gaan. (Wanneer er in je wereld iets ingrijpend is veranderd, dan moet je dat verwerken) In je wereld is iets ingrijpend veranderd, dat moet je verwerken. Deze verandering veroorzaakt pijn. Als de pijn te heftig is ontstaat een soort overlevingsstrategie, zoals boosheid, waarom moet dit mij overkomen of blijven zoeken naar een reden. Het loslaten komt niet op gang. Het verdriet blijft te overweldigend.
Rouw kan ook over een gebeurtenis die heel lang geleden heeft plaatsgevonden, indien verdriet en pijn geen plaats gekregen heeft kan oude rouw vastzitten.
Rouw en psychosynthese
Bij psychosynthese weten we dat iedereen zijn eigen unieke manier van beleven en verwerken heeft. We geven je steun en helpen je bij de verwarrende, tegenstrijdige emoties en gedachten. We proberen je te helpen met het verlies om te gaan. Alles in je eigen tempo bieden we je de mogelijkheid het verdriet met vertrouwen en liefde te accepteren. In jou eigen tempo, bekijken we samen de mogelijkheid het verdriet met vertrouwen en liefde te accepteren.
Rouwen is nodig voor acceptatie en acceptatie is nodig om te kunnen rouwen…
Dit is best een ingewikkeld proces in een heel moeilijke periode is er een kans dat dit niet vanzelf gaat. Zelfs komt het voor dat het proces helemaal niet op gang komt en dat de verwerking op slot gaat. Het leven gaat door maar de diepe pijn blijft. Dit kan echt jaren duren en zelfs op kinderen worden overgedragen. Er ontstaat vaak een soort status quo, de pijn hoort bij het leven. Professionele hulp zou dus ook gewenst kunnen zijn om anderen niet te belasten.
Veel voorkomende reacties op rouw
Lichamelijk: tijdelijke hyperactiviteit, spanningshoofdpijn, verminderde of juist heel grote eetlust, energieverlies en slaapproblemen.
Emotioneel: verdriet, machteloosheid, eenzaamheid, schuldgevoelens, agressie, rancune, pessimisme en angst. In een waas leven.
Cognitief: verminderde zelfwaardering, concentratieverlies, verwardheid, hopeloosheid, gespannenheid en soms zelfmoordgedachten.
Gedragsmatig: teruggetrokken zijn, onnatuurlijk (anders dan ervoor) veel of juist weinig emoties tonen en isolement.
Wat veroorzaak rouw?
Rouw is niet allen het gevolg van sterven, ook werkloosheid, een scheiding, ruzie of andere oorzaken kunnen rouw veroorzaken.
Rouw is een gevoel dat psychische en lichamelijke gevolgen kan hebben. Heb je moeite met de normale dagelijkse dingen en activiteiten, ben je heel moe? Heb je het gevoel hebt dat het leven, soms, niet meer de moeite waard is, je schuldgevoelens ervaart, je een verdoofd gevoel hebt? Neem contact op!
Neem contact op met Joop Kemp via 06-14148958 of info@praktijkrozehage.nl.
Voor kindertherapie neem je contact op met Lonneke Klop via 06-46070741 of info@praktijkrozehage.nl.
Meer weten?
Wil je meer weten over dit onderwerp? Of heb je een vraag aan ons? Neem contact op, we helpen je graag!
Praktijk Rozenhage
De kracht van aandacht
Counseling, coaching en therapie voor jongeren en volwassenen.
Regio Arnhem
Praktijk Rozenhage
Rozenhagelaan 18
6881 RC Velp
L. Klop - jeugd / jongeren
06-46070741
J. Kemp - volwassenen
06-49567485
BO nr.: CL4167-01-01-21